Recommended Post Slide Out For Blogger

9 Mart 2012 Cuma


DEMİRİN DEKORATİF DESENİ

Ocakta dövilerek işlenen demir asırlardır geleneksel işçiliğimiz..

Aslı Ferforje olan Fransızca asıllı kelime ocakta dövülerek işlenen demir manasındadır.
Bugün ferforje imalatın daha ekonomik hale getirmek için birçok yerde hazır motifler kullanılmaktadır. Özellikle bir şeyler isteyenlerin işlerinin bir kısmı veya tamamı yeniden tasarlanarak hazırlanmaktadır. Her ne olursa olsun ferforje tasarımı ve imalatı emek ve titizlik isteyen bir iştir.









Önemi; Demirci bir ulus olma özelliğimizden yola çıkırlırsa her kasabada bir demirci ocağımızın bulunması çok da şaşılacak bir durum değil. Ayrıca bunun nedeni genelde nal,pulluk,kazma,kürekükilit ve menteşe yapımı olduğuda aşikar. Anadolu evlerinde ahşap yapının ağır demiri taşıyamaması yüzünden dekoratif pencere,kapı,merdiven,behçe demirlerinin ancak cami yada saray gibi taş binalarda kullanıldığı görülmekte. Bu nedenle binalar betonarme yapıya geçene kadar kısıtlı yapılabilmiştir.




                                    
                                         

   






Avrupadaysa halen çok önemli olan ferforje imalatı bir binanın sanatsal,anıtsal yanı olarak değerlendirilir. Bugün ferforje imalatında kullanılan bir çok desen kalıp,aksesuar geçen bir kaç asırda taş yapılarda yaygın bir şekilde görülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder